Poslanecká kancelář Jitky Chalánkové

779 00 Olomouc
Telefon: +420 736 488 888 - asistentka

Oficiální webová stránka: www.chalankova.cz

Příspěvky a mediální výstupy:

Pěstouni mají naději na vyšší odměnu

Pěstouni se možná po mnoha letech dočkají přilepšení. Ve Sněmovně druhým čtením prošla novela zákona o státní sociální podpoře, která mimo jiné řeší odměny dlouhodobých pěstounů, stejně jako příspěvek na péči.

Stávající odměna pěstouna je 8000 korun na jedno dítě, 12 tisíc korun na dvě a 20 tisíc korun na tři děti.
Pěstouni kromě odměny pobírají také příspěvek na úhradu potřeb dítěte, který se stupňuje podle věku dítěte: děti do šesti let dostávají 4500 korun, ve vyšších věkových skupinách se příspěvek stupňuje zhruba o tisíc korun.
Podle poslanců je potřeba zvýšit odměnu pěstouna především proto, aby se odměna za jedno dítě alespoň rovnala minimální mzdě, kterou současná vláda zvýšila na 11 tisíc.
Podle pozměňovacího návrhu, který předložila Zuzana Kailová (ČSSD), by pěstouni za jedno dítě měli pobírat 11 tisíc korun, na dvě děti 16 500 korun, pěstouni se třemi dětmi by brali 24 200 Kč.
Odměna by se razantně zvýšila pěstounům, kteří mají v péči postižené děti: za jedno dítě ve druhém až čtvrtém stupni závislosti by brali 24 200 (oproti současným 20 tisícům), za dvě 36 300 (dnes berou 24 tisíc).

TOP 09 je ještě štědřejší

„Odměna pěstouna nebyla několik let valorizována, kdežto minimální mzda za tu dobu čtyřikrát. Náklady na živobytí rostou, myslím, že je to takhle spravedlivé,“ řekla Právu Kailová. Její návrh by zatížil státní kasu zhruba 622 milióny korun ročně.
Do třetího čtení putuje i návrh opoziční poslankyně JitkChalánkové (TOP 09), který je ještě štědřejší: pěstouni s jedním dítětem by místo současných 8000 měli podle Chalánkové 12 tisíc, rodina se dvěma dětmi by si přišla na 18 tisíc a se třemi dětmi 30 tisíc, tedy o šest tisíc korun více, než je návrh Kailové.
„Vzhledem k tomu, že je velký nedostatek dlouhodobých pěstounů, považuji za nezbytné motivovat dlouhodobé pěstouny vyššími finančními částkami,“ uvedla Chalánková
„Nepříbuzenské pěstounské rodině se často obrátí život vzhůru nohama. Napravují u dětí léta deprivace, syndromy alkoholové, týraného dítěte, řeší krádeže, lhaní, ničení vlastního majetku, ADHD (syndrom poruchy pozornosti) atd. S dítětem přijímají i jeho biologickou rodinu a to opravdu mnohdy není snadné,“ doplnila.

Chalánková: Vítám prohlášení ČPS

Zdroj: http://www.chalankova.cz

Prohlášení Pracovní skupiny pro náhradní rodinnou péči

Při Českomoravské psychologické společnosti, která představuje největší společnost psychologů České republiky, byla v září 2014 založena Pracovní skupina pro náhradní rodinnou péči. Pracovní skupina vznikla jako reakce na současné nepřehledné dění v oblasti náhradní rodinné péče (dále NRP), ze kterého se postupně vytrácí odbornost, psychologická hlediska a zájem ohrožených dětí. Je alarmující, že rozhodující roli mnohdy přebírají ambiciózní jedinci a organizace bez potřebného psychologického vzdělání a erudice v oblasti NRP. V současnosti má Pracovní skupina pro NRP cca 40 členů z řad psychologů ze všech krajů ČR, kteří se zabývají tématikou NRP: výzkumem, posuzováním žadatelů a dětí, vedením příprav, poradenstvím, terapií, doprovázením, vzděláváním, supervizí, metodickým vedením atd. Navazuje na výzkumy a práci světově uznávaného psychologa prof. Matějčka i na soudobé odborné poznatky.

Číst dál: Chalánková: Vítám prohlášení ČPS

Nýrsko jako Norsko. Rozmůže se i v Česku PRAXE ODEBÍRÁNÍ DĚTÍ?

Médium: Reflex, Datum 19. 02. 2015, Autor: ALENA HAMERNÍKOVÁ
Rubrika/Pořad: Reflexe, Strana/Zpráva: 16

Dostupný z: http://www.chalankova.cz

Když se objevily informace o odebrání dvou dětí rodině Michalákových v Norsku, česká společnost byla touto praxí překvapena. Norsko je však Česku blíž, než si myslíme.

MOHLI JSME SE O TOM přesvědčit hned záhy, když stát odebral v Nýrsku rodině dvě děti na základě podezření samozvané logopedky o údajném zneužívání dětí ze strany otce, který následně spáchal sebevraždu.
Ukazuje se, jak snadno se může stát, že bude dítě odebráno i u nás. Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí z roku 2012 byla myšlena dobře. Skutečně měla ochránit týrané a zneužívané děti. Jen má „drobné“ nedostatky. Například vůbec nepočítá s nekompetencí a hloupostí úředníků.

Číst dál: Nýrsko jako Norsko. Rozmůže se i v Česku PRAXE ODEBÍRÁNÍ DĚTÍ?

Chalánková: Máme velmi kvalitní dlouhodobou pěstounskou péči

(editovaný přepis debaty s poslankyní TOP 09 Jitkou Chalánkovou)

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Dobré dopoledne u nedělní Partie. Počet dětí odebraných českým rodičům v cizině prudce roste. Na konci loňského roku jich české úřady napočítaly 150. Nejznámější je příběh 2 chlapců v Norsku. Jejich matka Eva Michaláková za ně a teď i s velkou podporou české veřejnosti diplomacie a politiků bojuje od roku 2011. Jak se mohou čeští rodiče bránit? I na to se dnes budu ptát mých hostů, dvou političek. Poslankyně za TOP 09, paní Jitky Chalánkové. Dobrý den.

Celý přepis debaty najdete zde: http://www.chalankova.cz

Poděkování

29. 10. 2013

Vážení občané,

dovolte mi poděkovat Vám všem, kteří jste přišli k volbám a podpořili nejen mě, ale i ostatní kolegy z TOP 09. Čeká nás spousta práce a já věřím, že Vašeho hlasu nebudete litovat.

Přeji vše dobré.

Jitka Chalánková

Nakladatelství Svět kulturistiky a jeho knihy