Jitka Chalánková převzala záštitu nad MHF Haná

V sobotu 18. května v 17 hodin bude ve farním kostele Narození Panny Marie v Dubanech zahájen mezinárodní hudební festival Haná. Jedinečný program je tvořený hudbou orchestru, varhan a fagotů doplněnou básněmi s duchovní tématikou. Připomene epochální období hudby „český hudební klasicismus“ i osobnost českého skladatele Jana Křtitele Vaňhala, od jehož úmrtí uběhne letos 200 let. Jan Křtitel Vaňhal byl významným hudebním skladatelem a jedním z tvůrců hudebního klasicismu. Jednou z účinkujících bude i poslankyně Jitka Chalánková, která převzala nad festivalem záštitu a bude recitovat duchovní texty.

„Poprvé v historii „klasické“ hudby vznikl projekt festivalu z přání a tužeb obyvatelů obcí a měst malebného a úžasného regionu Haná,“ vysvětluje nápad umělecký ředitel festivalu Haná Tomáš Františ. „Pevně doufám, že se bude tento svátek hudby v následujících ročnících rozšiřovat a přinášet radost a krásu do srdcí obyvatel Čech a Moravy.“ Díky realizaci projektu se spojí umění hudebních profesionálů a kouzlo různých historických prostor Hané.

Vybrané skladby Jana Křtitele Vaňhala, Wolfganga Amadea Mozarta nebo Adama Michny z Otradovic zazní v Dubanech v podání umělců z Epoque orchestra Prague. S nimi se na koncertě představí dirigent a varhaník Vojtěch Spurný, který je hlavním dirigentem České komorní filharmonie a uměleckým vedoucím souboru barokních nástrojů Musica Salutaris. Mistrovskou hru na fagot předvedou Ondřej Roskovec a Tomáš Františ. Ondřej Roskovec je sólofagotistou České filharmonie a držitel několika prestižních ocenění. Tomáš Františ, který získal své první hudební vzdělání na základní umělecké škole v Prostějově je sólo-fagotistou Pražské komorní filharmonie a od roku 2012 členem České filharmonie. Program bude doplněn recitací duchovních textů v podání poslankyně Jitky Chalánkové.

Stejně jako v předešlém ročníku je festival doplněn výtvarnou soutěží pro děti základních škol „Namaluj, co slyšíš“. Obrázky, které děti v rámci soutěže vytvořily, budou vystaveny ve venkovních prostorách v okolí kostela v Dubanech.

Vstupenky na všechny koncerty festivalu Haná jsou k dispozici na portálu ticketstream.cz, ale také na obecních úřadech obcí festivalu – Vrbátky, Skalka, Výšovice, zámek Tovačov, v pokladně Městského divadla Prostějov a vždy v místě konání před koncertem.

O Mezinárodním hudebním festivalu Haná

Mezinárodní hudební festival Haná 2013 navazuje na velmi úspěšný první ročník, který se uskutečnil v obcích regionu Haná 30. 3. – 1. 4. 2012. Pořadatelům se potvrdila idea o realizaci festivalu převážně klasické hudby. Na festivalu účinkovalo 93 umělců a na přípravě se podílelo přes 40 dobrovolníků, obyvatelů regionu Haná. Mezinárodní hudební festival Haná představí v roce 2013 dramaturgii zaměřenou na klasickou a soudobou hudbu. Posluchači se mohou těšit na šest koncertů klasické hudby. Dva koncerty budou přímo obsahovat program autorů soudobých kompozic, ostatní budou přehlídkou neslavnějších hudebních skladatelů a děl klasické hudby období baroka, klasicismu a romantismu. Více informací na webu http://www.mhf-hana.cz/