Slogan

  • TOP09 Prostějov na Facebooku
  • RSS kanál TOP09 Prostějov

www.iprostejov.cz: Galva po šesti letech: zkolaudovaný plot a zadlužený pozemek

Článek Galva po šesti letech: zkolaudovaný plot a zadlužený pozemek byl zveřejněn 27. 7. 2012 na webu www.iprostějov.cz

Prostějov - Firma Galva nebyla schopná za šest let na pozemku v průmyslové zóně postavit provozovnu. Jelikož město eviduje sedm potenciálních nových investorů a nemá jim z hlediska jiných pozemků co nabídnout, rozhodovalo na mimořádném zasedání zastupitelů o využití předkupního práva. Situaci ovšem komplikuje to, že Galva si (pozn. red.: Není to první případ.) zřídila na pozemek zástavní právo kvůli úvěru. Podivné je to, že zatímco v červnu společnost sama město k využití překupního práva vybídla, těsně před úterním zastupitelstvem své stanovisko obrátila přesně opačným směrem.

 

Od roku 2006, kdy Galva pozemek od města koupila, stihla zkolaudovat pouze oplocení. Někteří zastupitelé argumentovali, že to je poněkud málo a není jisté, kolik pracovních míst by firma vlastně vytvořila. Součástí stavebního povolení je totiž zpevněná plocha. „Nepodsouvejte mi, že tam bude parkoviště pro bagry, to není pravda," hájil záměr zástupce firmy Zdeněk Joukl. Přesvědčoval přítomné, aby nevyužili předkupního práva (pozn. red.: přestože před pár týdny vyzvali město k opačnému kroku), že Galva chce na pozemku dále stavět. Podle jeho slov firma činila procesní kroky a do projektové dokumentace investovala milion a půl.

 

Město zdrželo stavební povolení

 

Ke zdržení přispělo také samotné město, protože Galva za půl roku nedostala stanovisko k vyžádanému stavebnímu povolení. Na dotaz zastupitele Aleše Matyáška, jak je to možné, odpověděl první náměstek primátora Jiří Pospíšil: „Žádné zákonné lhůty nejsou. Stanovisko je negativní." Náměstek Zdeněk Fišer podotkl: „I kdyby dostali stavební povolení, nestihli by postavit tak rychle (pozn. red.: do podzimu) a dostali by se pod sankci."

 

„Dejte jim šanci"

 

Zastupitelé Aleš Matyášek a Tomáš Blumenstein se přimlouvali za to, aby Galva dostala ještě šanci projekt dokončit. „Zmařili bychom jim investici do projektu. Stačilo by sednout ke stolu a jednat, udělat dodatek ke smlouvě. Vážím si jich, jsou to prostějovští podnikatelé, kteří firmu vybudovali od nuly. Navíc už zkolaudovali inženýrské sítě a plot, z čehož by mohl vzniknout soudní spor," nechal se slyšet Blumenstein.

 

Úvěr a zástavní právo

 

Zastupitelé kritizovali fakt, že se jedná už o druhý případ, kdy si firma bez souhlasu města zřídila na pozemek v průmyslové zóně zástavní právo kvůli úvěru, a doporučili napříště stanovit takové podmínky, aby k tomu nemohlo docházet. Jisté pochybnosti také vzbudil fakt, že firma hodlala převést majetek na fyzické osoby stojící v čele firmy - manžele Rekovy. Zdeněk Joukl to vysvětloval snadnějším získáním úvěru kvůli zmařené dotaci.

 

Zastupitelé v následném hlasování schválili návrh využít předkupního práva, ale přesto ještě dál s Galvou jednat. Otázka je, o čem.

 

(dah)

 

Ilustrační foto: archiv