Představujeme kandidáta na hejtmana Prof. Bořivoje Šarapatku

Bořivoj ŠarapatkaBořivoj Šarapatka se narodil 1. července 1959 v Olomouci. Absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a pokračoval postgraduálním studiem na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Profesuru získal v roce 2005 na Slovenské polnohospodářské univerzitě v Nitře a od roku 1990 působí opět na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Je absolventem zahraničních stáží např. ve Švédsku a USA a je též držitelem tří patentů v oblasti netradičních zdrojů energie a 2. ceny MŽP v soutěži „Hledáme dokonalé projekty".

Bořivoj Šarapatka je autorem osmi monografií, cca 150 vědeckých a populárně vědeckých článků a více než 100 realizačních projektů v problematice optimalizace využití krajiny, v pedologii a v agroekologii.
Svou politickou kariéru zahájil v letech 2002–2006 jako zastupitel statutárního města Olomouc. V roce 2010 se stal poslancem a zapojil se do činnosti Výboru pro životní prostředí jako jeho místopředseda.
Je členem stálé delegace Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a pravidelně se zúčastňuje pozorovatelských misí.

Bořivoj Šarapatka je ženatý a má dva syny, Jana a Petra. Manželka Hana je lékařka. Mezi koníčky Bořivoje Šarapatky patří příroda, četba, turistika, ve volném čase rád zahradničí.

„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“ Jan Werich