Právní kancelář doporučila smlouvu s Manthellanem neuzavřít

Na mimořádném jednání zastupitelstva dne 2. 5. 2012 byl klubem zastupitelů za TOP09 předložen dokument, který dokazuje, že v době procesu jednání a schvalování smlouvy se společností Manthellan uzavřelo město Prostějov smlouvu o právní pomoci v této záležitosti. Dokument prokazuje, že právní poradce předal městu závažné připomínky k navržené smlouvě a v konečné verzi nedoporučil tuto smlouvu podepsat.

Členové rady města, kteří byli členy rady města v minulém volebním období byli vyzváni, aby se k celé záležitosti písemně vyjádřili.

Vyjádření advokáta ke smlouvě s Manthellanem před jejím podepsáním >>

K tématu se vyjadřuje i článek v internetové verzi prostějovského deníku ze dne 5.5.2012 dostupný na adrese: http://prostejovsky.denik.cz/zpravy_region/kasko-kdo-ututlal-varovani-pravnika-pred-podpisem-smlouvy-20120504.html

Kasko: kdo ututlal varování právníka před podpisem smlouvy?

Společenský dům v Komenského ulici v Prostějově

Společenský dům v Komenského ulici v Prostějově Autor: DENÍK/Radim Havlík

včera 08:53

Prostějov – Na úterním mimořádném zasedání prostějovského zastupitelstva předložil klub TOP 09 dokument, který vrhá zcela nové světlo na podpis smlouvy o prodeji městských pozemků a budovy Společenského domu firmě Manthellan.

„Dokument prokazuje, že právní poradce předal městu závažné připomínky k navržené smlouvě a v konečné verzi nedoporučil tuto smlouvu podepsat. Vyzvali jsme současné radní, kteří byli členy rady města v minulém volebním období, aby se k celé záležitosti písemně vyjádřili," uvedl zastupitel za TOP 09 Aleš Matyášek.

Jedná se o e-mail ze 2. června roku 2010, který zaslal olomoucký právník Jiří Bezucha tehdejšímu místostarostovi Jiřímu Drmolovi. Jak vyplývá z textu, město si tehdy najalo právníka, aby smlouvu posoudil.

Ve svém posudku Jiří Bezucha tehdy mimo jiné napsal: „Při naší poslední schůzce konané dne 14. 1. 2010 v zasedací místnosti pana starosty za přítomnosti Vaší a pokud si dobře vzpomínám, i pana starosty, Mgr. Uchytila, JUDr. Olašákové a Miroslava Pišťáka zaznělo nejenom z naší strany, ale i ze strany zástupců města Prostějov, že předložená první verze smluvní dokumentace městu nezajišťuje jednak, že konečný výsledek investorova řešení bude odpovídat očekávání města, (a také, že) investor z jakýchkoli příčin neustrne v realizaci a do roku 2017 tak právně zablokuje město Prostějov v jakémkoliv účinném řešení nastalé situace."

Právník Bezucha také místostarostu Drmolu upozorňoval, že společnost nemá žádnou historii či reference a přitom na ni má být převeden majetek města s možností zřízení zástavního práva u banky. Poukazoval i na to, že investor nereflektoval ani na další požadavky města.

„Z tohoto důvodu nedoporučujeme jednat s investorem o podpisu jím předložené poslední verze smluvní dokumentace a naopak doporučujeme městu Prostějov, aby na doplňcích a připomínkách jím zabudovaných do první verze smluvní dokumentace trvalo," navrhoval Bezucha.

KE STAŽENÍ: PLNÉ ZNĚNÍ EMAILU

Co na to říká bývalý místostarposta a městská právnička?

Bývalý místostarosta si na e-mail sice pamatuje, nikoli však na jeho konkrétní vztah ke smlouvě.

„Těch jednání a přepracovávaných verzí byla celá řada. Nemohu po několika letech zodpovědně říci, ke které z těchto fází se e-mail vztahoval. Ostatně právní stránku věci měla tehdy na starosti doktorka Olašáková," prohlásil v PÁTEK Pavel Drmola.

Městská právnička Květa Olašáková vyjádření bývalého místostarosty nechtěla nijak široce komentovat.

„Z mého pohledu měly tehdy obě strany zájem tuto aktivitu provést. Druhá strana vždy přišla s akceptovatelnými argumenty, proč nelze připomínky do smlouvy zapracovat. Obyčejně proto, že by potom měli problém s poskytnutím bankovního úvěru," podotkla Olašáková.

Jak radní odpoví?

Radní, kteří tehdy o smlouvě jednali, však budou mít s reakcí na požadavek TOP 09 určité potíže. Bezuchovu zprávu totiž v inkriminovaném období neviděli.

„O existenci tohoto dokumentu jsem se dozvěděla teprve asi před rokem. Radě jej nikdo nepředložil a ta o něm pochopitelně nejednala," uvedla náměstkyně primátora Alena Rašková. Stále je však přesvědčena, že město podpisem smlouvy udělalo to nejlepší pro jeho budoucí rozvoj. (pam)

„Přátelství je součást lidského štěstí.“ Jan Werich